Menu Sluiten

Nieuws

Overheid moet weer het lef hebben de markt te beteugelen

Nederland kampt met personeelstekort, woningnood en vaccinwedloop. Het goede nieuws is dat de overheid die problemen makkelijk aankan. Als ze maar wil. Daarover schreef ik voor het NRC.

Help, personeel gevraagd!”, zo kopte NRC (6/8) . Maar we komen niet alleen personeel tekort. We zien het ook op de huizenmarkt en in de wedloop om coronavaccins. Economisch is het allemaal heel logisch te verklaren. Het goede nieuws is dat de politieke oplossingen voor het oprapen liggen. Dan moeten we alleen wel af van onze neoliberale kruideniersmentaliteit. 

De koffers op Schiphol blijven staan, er rijden minder treinen, scholen gaan over op voorheen ondenkbare noodgrepen als een vierdaagse schoolweek en overwerken is de norm geworden in de zorg. Dit alles terwijl er tijdens de coronapandemie juist een recordaantal banen verloren is gegaan en de regering nog steeds loonsteun verleent.