Menu Sluiten

Nieuws

VVD en CDA spelen een spelletje met onze toekomst

Het is duidelijk: VVD en CDA vinden onze plannen voor een sociaal en eerlijk Nederland veel te eng. Ze hebben vijf maanden de formatie getraineerd terwijl de wereld in brand staat. Maar de formatie is geen spelletje. We hebben niet gestemd om knikkers te winnen, maar om onze toekomst zo goed mogelijk vorm te geven. 

Nederland verdient een kabinet dat werk maakt van de grote opgaven van deze tijd. In plaats daarvan krijgen we een ‘’aanzet voor een opzet voor een mogelijk regeerakkoord’’. In plaats daarvan krijgen we een demissionair kabinet dat doodleuk kamerleden tot bewindspersonen benoemt, aangenomen moties van de missionaire kamer niet uitvoert en ondertussen de kamer niet informeert over de opvang van asielkinderen. Het is een farce en Nederland onwaardig. 

Nederland verdient een kabinet dat de bestaanszekerheid van Nederlanders vergroot, nu en in de toekomst. Dat betekent dat het minimumloon en de uitkeringen omhoog moeten. Dat er voor iedereen een betaalbare woning is en niemand op straat hoeft te slapen. Dat we een einde maken aan het oerwoud van contracten dat de winsten hooghoudt en de lonen laag. 

Nederland verdient een kabinet dat de toenemende ongelijkheid aanpakt. Dat betekent dat werkgevers hun risico’s niet mogen afwentelen op flexwerkers en zzp’ers. Dat werkenden mee moeten delen in de winst. Dat we investeren in onderwijs en zorg. Zodat alle kinderen gelijke kansen krijgen en alle mensen liefdevolle zorg.

Nederland verdient een kabinet dat verdere klimaatverandering voorkomt.  Dat betekent een ambitieuze belasting voor bedrijven die het milieu vervuilen. Dat we vergroening moeten stimuleren op een manier die de kosten voor gewone gezinnen in de hand houdt. Dat we kolencentrales sluiten in ruil voor duurzame alternatieven.

"Het is tijd voor een einde aan het gedraal en een nieuw kabinet dat uitdagingen aangaat in plaats van Haagse spelletjes te spelen."
Esther-Mirjam Sent

De uitholling van bestaanszekerheid, de groeiende ongelijkheid en de zorgwekkende klimaatverandering hebben één ding gemeen: ze zijn het gevolg van een doorgeslagen globalisering en ongebreidelde marktwerking. Juist daarom biedt de huidige situatie kansen voor een progressieve internationale agenda. Het kan dan ook geen toeval zijn dat juist nu de Duitse sociaaldemocraten in de peilingen de christendemocraten van Merkel hebben ingehaald.

Een kabinet dat deze opgaven wéér laat liggen verdient geen steun, zeker niet van de PvdA en GroenLinks. Het is tijd voor een einde aan het gedraal en een nieuw kabinet dat uitdagingen aangaat in plaats van Haagse spelletjes te spelen.