Menu Sluiten

Nieuws

Wij steunen de oproep: UNMUTE US

Het wordt tijd dat het meten met twee maten in de beoordeling van evenementen ten einde komt. Een vol voetbalstadion waar supporters elkaar juichend in de armen vallen, een race-evenement met een Oranjelegioen in polonaise, dat mag. Maar een kleinschalig muziekfestival als Into the Great Wide Open op Vlieland mag niet, om maar een voorbeeld te noemen. Het kabinet meet met twee maten en zet de culturele sector steeds onderaan de prioriteitenlijst. De beelden van Zandvoort laten zien dat wel of niet ‘geplaceerd’ geen steekhoudend onderscheid is om evenementen door te laten gaan of af te wijzen.

Ondanks alle hartenkreten en schrijnende verhalen lijkt het bij het kabinet maar niet door te dringen. De culturele sector is niet alleen voor ‘de leuk’. Los van het inhoudelijk belang van kunst en cultuur, het belang ervan voor onze democratie en ons welzijn, gaat ook gewoon om duizenden banen, een sterke thuismarkt en een wereldwijde afzet. Inmiddels is de bijdrage van deze sector aan ons bruto nationaal product groter dan die van bijvoorbeeld de landbouw. Toch wordt de culturele sector stelselmatig overgeslagen. Een politiek die haar beleid afstemt op de lobbykracht van een sector laat haar burgers in de steek. Niet alleen tijdens de coronapandemie, maar ook structureel. Voor veel medewerkers in de sector is het bestaan te onzeker om zekerheden als huisbezit, verzekering tegen arbeidsongeschiktheid of pensioen op te bouwen. Het is aan de politiek de sector serieus te nemen en een volwaardige positie te geven in onze economie.

Na de erediensten van de Kerk, kregen de erediensten van de Fossiele Brandstofindustrie en Koning Voetbal voorrang. Niemand misgunt sportliefhebbers een memorabele dag in Zandvoort of in de Johan Cruijff Arena. Of kerkgangers de zondagsmis. Maar voor de culturele sector is het buitengewoon wrang dat het kabinet hun belangen in de wind slaat en zich verschuilt achter retoriek als ‘geplaceerd evenement’.

Evenementen en festivals worden nog gezien als iets tijdelijks, iets vluchtigs, als bijzaak. Inmiddels is de sector volwaardig onderdeel van onze samenleving. Daar moeten we beleid op maken. Beleid dat ten goede komt aan de bloeiende economie die er mee samenhangt, aan de mensen die in de sector werkzaam zijn en voor het welzijn van het publiek dat ervan geniet. 

Esther-Mirjam Sent, kandidaat-voorzitter PvdA

Oeds Westerhof, oprichter Common Ground – Common Sense in Leeuwarden