Menu Sluiten

Nieuws

Waarom wij meedoen aan het Woonprotest

Zondag is het Woonprotest in Amsterdam. Enkele minuten lopen van het Westerpark ligt het museum en voormalig huizenblok “Het Schip”. Het is een herinnering aan een van de hoogtepunten van sociaaldemocratische politiek: hoogwaardige architectuur en betaalbaar wonen voor een brede bevolkingsgroep. Een het dient als voorbeeld hoe inspirerend en krachtig progressieve politiek kan én moet zijn. Het is de hoogste tijd om aan de lange historie van sociaaldemocratisch woonbeleid nieuwe bladzijdes toe te voegen. Bladzijdes om trots op te zijn. Maar we moeten ook leren van de bladzijdes waar fouten zijn gemaakt. Periodes waarin we onvoldoende deden om kwetsbare groepen en de brede middenklasse op de woningmarkt te beschermen. Dat vertrouwen willen we samen met de rest van onze partij de komende jaren herwinnen.

In het afgelopen verkiezingsprogramma herstellen we de volkshuisvesting weer in ere. Deze ambitie mogen we nimmer opgeven. Al die woningzoekenden die als stadsnomaden een onzeker bestaan leven vragen dat van ons. Woningzoekenden die zijn overgeleverd aan verhuurders die misbruik maken van de vogelvrije markt en waardoor ze maandelijks tot wel de helft van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Wij zijn de partij die de goede ideeën heeft om de wooncrisis op te lossen en de daadkrachtige raadsleden en wethouders heeft die bij de gemeenteraadsverkiezingen klaar staan om keihard aan de slag te gaan.

Voor de slachtoffers van de wooncrisis is het extra pijnlijk dat de formatie nergens op lijkt. Voor enkele noodzakelijke ingrepen is veel draagvlak onder de bevolking en een meerderheid in de Tweede Kamer. De afschaffing van de verhuurderheffing, het reguleren van de vrije sector en het afschaffen van tijdelijke huurcontracten kunnen de betaalbaarheid, de beschikbaarheid en de zekerheid van huurders op korte termijn verbeteren. Die maatregelen kunnen niet wachten op Haagse spelletjes. 

Wij steunen het Woonprotest. Zij aan zij moeten we verandering eisen. Zie we jullie ook?

Esther-Mirjam Sent, kandidaat-voorzitter PvdA
Maarten Wiedemeijer, gemeenteraadslid PvdA Haarlem